Sándor L. István: Repedések a rendszeren

2017.02.01 08:21

Sándor L. István: Repedések a rendszeren

Kultúra és társadalom a 70-es évek végén Magyarországon

 

 

Küldetés

1977. május 19-én mutatták be a mozik Kósa Ferenc filmjét, a Küldetést, amely nagy társadalmi visszhangot és élénk sajtóreakciókat váltott ki.

A Küldetés hat forgatási nap alatt készült, a filmkészítők különböző eseményeken találkoztak Balczóval, és ott vették fel vele a 15-20 perces beszélgetéseket, többnyire mindegyiket egyszer. A teljes film egy év alatt készült el, ezalatt Balczó András és Kósa Ferenc rendszeresen találkoztak, beszélgettek, és bár világnézetük eltért, nagyon jól egymásra hangolódtak.

 

 

 

Beszélgetés a Küldetés című film kapcsán:

 

 

Ékezet

1977. május 5-én mutatta be a Puskin mozi Kardos Ferenc filmjét az Ékezetet, amely látszólag a közművelődés törvény által a közbeszéd részévé vált problémákra reagált, de ennél jóval tágabb értelmű társadalmi szatíra volt.

 

Kardos Ferenc: Ékezet - plakát

 

Kihajolni veszélyes

Zsombolyai János filmje, a főszerepben Szikora János, Tomanek Nándor, Bodrogi Gyula, Kiss Mari és Koltai Róbert.

 

 

K.O.

1978. február 18-án szombaton, a pécsi játékfilmszemle zárófilmjeként vetítették először Rényi Tamás rendezését, a K.O.-t. A mozikban március közepétől látható film ugyanazokat a kérdéseket feszegeti, mint a Küldetés (érvényesül-e az igazságosság elve, valóban méltók kerülnek-e megfelelő helyekre, s hogy miféle összefonódások működnek a háttérben), ám ehhez nem a dokumentumfilm formáját használja Rényi Tamás, hanem egy hagyományos játékfilm fikciós kereteit.

 

 

 

 

 

 

Rocky

A K.O. bokszolókról szól, akik közül az egyik élete nagy meccsére készül a híres bajnok ellen. A film csúcspontja a mindent eldöntő mérkőzés, ahol az esélytelenebb főszereplő nemhogy méltó ellenfelének bizonyul a bajnoknak, hanem még jobb is nála, de végül pontozásos vereséget szenved.

E rövid összefoglaló nemcsak a Müller Péter forgatókönyvéből forgatott K.O.-ra illik, hanem egy vele közel egykorú legendás filmre, a Sylvester Stallone forgatókönyvéből és főszereplésével készült Rockyra is. Ez utóbbi bemutatója 1976 novemberében volt az Egyesült Államokban, majd 1977 elején három Oscar-díjat is kapott. A magyar mozikba is viszonylag gyorsan elkerült, 1978. december 28-án volt a hazai bemutatója.

Amerikai cigaretta

1978 februárjában a X. Magyar Játékfilmszemlén volt Dömölky János Amerikai cigaretta című filmjének bemutatója, amely Csurka István hangjátéka alapján készül.