A felejtés ellen. Kortárs magyar színdarabok

Mohácsi István-Mohácsi János:

e föld befogad avagy SZÁMODRA HELY

 

A darab 2014-ben íródott az Örkény Színház számára. A bemutatót 2014. október 3-án tartották, az előadás meghívást kapott a 2015-ös POSZT-ra.

A SZÁMODRA HELY az olykor még ma is csak "idegenrendészeti ügyként" emlegetett 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálások és mészárlások tragédiáját idézi meg. Az időnként álomba, szürreális látomásokba forduló jelenetek nagy drámai erővel képesek beszélni a hatalmi és emberi mechanizmusok irracionális működéséről, az emberi érzéketlenségről és kiszolgáltatottságról.

 

A szöveg nyár elején jelent meg A felejtés ellen (Olvasópróba 1.) című drámaantológiában. (Selinunte, 2016. 97-161. o.)

 

Olvasson bele a darab első jelenetébe:

 

Székely Csaba: Vitéz Mihály

 

A darab 2013-ban a szombathelyi Weöres Sándor Színház drámapályázatán elnyerte az első díjat. Az ősbemutatója is itt volt Szombathelyen 2015. február 6-án. (Előző évben már tartottak belőle egy felolvasószínházi bemutatót Pécsett.)

Az előadást Béres Attila rendezte, Vitéz Mihályt Bajomi Nagy György játszotta.

 

A darab a 16. század végének zavaros időszakát eleveníti fel, amikor magyarok és székelyek (és románok, szászok, lengyelek stb.) egymás ellen harcoltak, s egy köztük ügyesen lavírozó volt kereskedő néhány rövid hónapra uralma alá vonhatta Havasalföldet, Moldovát és Erdélyt.

 

A "komikus történelmi tragédia" A felejtés ellen (Olvasópróba 1.) c. kötetben jelent meg (Selinunte, 2016. 9-95. o.)

 

Olvassa el, hogy kezdődik Vitéz Mihály karrierje:

 

Kerékgyártó István: Rükverc

 

A könyv színpadi adaptációját először a Katona József Színház mutatta be 2013. január 25-én. Az átdolgozó Radnai Annamária, a rendező Máté Gábor volt, a főszereplőt Bán János és Bán Bálint alakította.

Ugyanebben az évben Kerékgyártó István is elkészítette a maga színpadi változatát a könyvből. Ezt először 2013-ban felolvasó színházi formában mutatták be Kaposvárott. (A színház a 2016/17-es évadban tervezi a mű színpadi bemutatóját is.)

2015-ben a kassai Thália Színház tűzte műsorára Kerékgyártó István darabváltozatát. A bemutatóhoz (mint korábban a felolvasó színházi előadáshoz) a szerző elkészítette a darabnak az adott város (Kassa, ill. Kaposvár) helyszíneire adaptált változatát.

A felejtés ellen c. kötetben az a budapesti változat olvasható, amelynek helyszínei megegyeznek az eredeti regényben szereplő helyekkel.

Webáruház készítés
Paylike